1957, George Georgescu și Orchestra Filarmonicii George Enescu - Colecția Ioana Georgescu Răileanu
Înfiinţată în 1868, Orchestra Filarmonicii George Enescu este una dintre cele mai vechi orchestre permanente din Europa şi din lume.
Succedați la pupitrul său, muzicieni de renume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Sergiu Celibidache, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea au asigurat o continuitate a excelenţei în arta dirijorală românească.
În perioada de glorie interbelică, nu a existat dirijor sau solist consacrat internațional care să nu fi fost invitat pe scena Ateneului Român. Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals sunt doar câteva nume mari care pot fi amintite.
Nivelul profesional al Orchestrei s-a racordat permanent la spaţiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simţit întotdeauna acasă. Astăzi, ca şi ieri, interpreţi din toată lumea sunt invitaţi în mod regulat ai Stagiunii şi prezintă împreună cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa închisă.
Cromatica şi istoria splendid reprezentate în fresca din Sala Mare a Ateneului Român, un monument emblematic al Capitalei, se prelungesc pe scenă într-un ansamblu al timbrurilor bogate, cu o expresie flexibilă şi o sonoritate omogenă, strălucitoare.
Orice apariţie a Orchestrei este spectaculoasă: în acustica ideală a Sălii Mari a Ateneului, culorile şi dinamica se desfăşoară mereu proaspăt și fascinant. Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler şi Enescu, toţi marii simfonişti îşi găsesc în interpretările Orchestrei Filarmonicii repere stilistice solide şi de durată, într-un spaţiu în acelaşi timp iconic și primitor.
Aspectul de templu al clădirii Ateneului nu-i împiedică pe spectatori să se aşeze pe scări, dacă sala e arhiplină, pentru a urmări lucrări binecunoscute sau momente muzicale surprinzătoare.
1957, Concert aniversar de 70 ani, George Georgescu, David și Igor Oistrach - Colectia Ioana Georgescu Răileanu
Orchestra Filarmonicii se prezintă dezinvolt, matur, echilibrat, plină de imaginaţie şi cu un spirit artistic în acelaşi timp profesionist şi energic, care face loc ieşirilor la rampă ale membrilor orchestrei.
Fiecare partidă se etalează atunci ca o replică în miniatură a grupului unitar şi la final poţi pleca acasă păstrând în amintire un solo memorabil.
Pe lângă Cristian Mandeal, director general al Filarmonicii între 1991 și 2009, Filarmonica George Enescu a beneficiat de-a lungul timpului de colaborarea cu alţi mari şefi de orchestră.
Horia Andreescu, unul dintre cei mai importanţi dirijori români pe scena internaţională, a ocupat timp de mai mulţi ani postul de dirijor asociat. După vizita în România, în 1990, Sergiu Celibidache a devenit directorul de onoare pe viață al Filarmonicii.
Odată cu redeschiderea graniţelor în perioada post-comunistă, instituţia muzicală bucureşteană a reintrat în circuitul internaţional: dirijorii Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, Heinrich Schiff, Seiji Ozawa, Christian Badea, Cristian Măcelaru, Thomas Sanderling, Leonard Slatkin, Gabriel Bebeșelea, Jean-Claude Casadesus, Jin Wang, Camil Marinescu, Charles Dutoit și soliștii Elisabeth Leonskaja, Nelson Goerner, Katia Buniatishvili, Mischa Maisky, Renaud Capuçon sunt doar câteva dintre numele care au readus strălucirea de odinioară pe scena Ateneului Român.
Activitatea bogată a Orchestrei se manifestă la fel de firesc pe scena de concert şi în studioul de înregistrări. Pe lângă cele aproape două sute de concerte anuale, Orchestra Filarmonicii George Enescu a realizat zeci de imprimări pe LP şi CD şi numeroase turnee în Europa, Asia și Orientul Îndepărtat.
Sergiu Celibidache la pupitrul Orchestrei Filarmonice din München, Ateneul Român, 1990 ©Armand Rosenthal/Agerpres
2024, Lawrence Foster și Orchestra Filarmonicii George Enescu