Home        Istoric       Cladirea Ateneului       Organizare       Orchestra simfonică       Formaţii de cameră       Corul       Program


 

Clădirea Ateneului Român

 

Istoria Ateneului Român se leaga nemijlocit de activitatea Societatii Culturale "Ateneul Român" înfiintata în 1865 din intiativa unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice românesti precum C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti, Al. Odobescu.

Înca de la începutul activitatii Societatea si-a propus sa construiasca un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii românesti. C. Esarhu afirma ca:" Edificiul va fi închinat în exclusivitate artei si stiintei, deci arhitectura va trebui sa corespunda acestei destinatii".

Conform acestei conceptii s-a initiat o lista de subscriptie nationala pentru strângere de fonduri (Dati 1 leu pentru Ateneu), iar în anul 1886 arhitectul francez Albert Galeron va elabora un proiect avându-i alaturi pe marii arhitecti ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino. În 1888 a fost dat în folosinta partial, noul local, lucrarile continuând pânt în 1897 datorita lipsei de fonduri. Beneficiind de aceasta sala Societatea "Ateneul Român" si-a diversificat activitatea, în salile Ateneului având loc conferinte, concerte simfonice ale Societatii Filarmonice Române înfiintate din 1868 de catre Eduard Wachmann, precum ai expozitii de pictura (începând din 1894 saloanele oficiale de bellearte s-au desfasurat în aceasta sala). De altfel Ochestra Filarmonicii va concerta permanent, si în ziua de azi imediat dupa darea în folosinta a salii în 1888.

 

Construita în stil neoclasic cu multe elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de sfârsit de secol, constructia de plan central prezinta mai degrabt un stil eclectic.

 

Sala de concert am putea sa o caracterizam astfel: 28,50 m diametru, 16 m întltime ti capacitate aproximativ 794 locuri, iar întltimea totala a cladirii este de 41 m. La dorinta lui Alexandru Odobescu bolta salii a fost decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe în relief policromat aurit pentru a aminti de cerurile din basmele românesti.

La initiativa lui George Enescu se vor strânge fonduri pentru constructia orgii de concert (1935).

Partea centrala a parterului este sustinuta de 12 coloane realizate în stucatura; din rotonda se ajunge în sala prin 4 scari monumentale din marmura de Carrara si tot din rotonda porneste si scara de onoare.

De remarcat este ansamblul de pictura în lungime de 75 m si latime de 3 m pictat între 1933 si 1938 în tehnica "Al Fresco" de catre prof. Costin Petrescu, ansamblu ce reprezinta "carte deschisa a istoriei nationale pentru cei ce o privesc".

 


Invitati de onoare

Extrase presa-
Aprecieri


Inregistrari

Publicatii

Rezervari bilete

Contact

Resurse Umane